Günümüzde insan trafiğinin olduğu kapalı birçok alanda havalandırma sistemleri kullanılmaktadır. Havalandırma sistemleri, ortamdaki havayı sağlıklı ve standartlara uygun hale getirmeye yardımcı olan ekipmanlara denir.
Havalandırma sistemleri sayesinde ortamda bulunan kirli havayı uzaklaştırmaya yardımcı olan ekipmanlar aynı zamanda standartlara uygun ısıtılmış, soğutulmuş, nemlendirilmiş veya nemi alınmış taze havanın içeri akışını sağlar. Örneğin bir restorandaki kötü kokuyu gidermekte, endüstriyel tesislerde oluşabilecek yangın, duman, gaz ve toz gibi sağlığı riske atan durumlara karşı önlem almakta havalandırma sistemi kullanılmaktadır. Bu da bize her mekâna özel havalandırma sistemleri kurulması gerektiğini gösterir.
Havalandırma sistemlerinin görevleri, ortamdaki havanın giriş ve çıkışını sağlamaktır. Bu nedenle;
kullanılmaktadır.
Havalandırma sistemleri, hemen her sektörde kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları, konutlar, otoparklar, okullar, laboratuvarlar, ticari mutfaklar, hastaneler, üniversiteler, toplantı salonları, gösteri ve spor kompleksleri, olimpiyat havuzları, konser ve tiyatro salonları, sergi ve fuar mekanları, alışveriş merkezleri, konutlar, zincir marketler, ofis ve oteller, fabrikalar, imalathaneler, atölyeler gibi birçok farklı alanda tercih edilmektedir.
Bu mekanlarda kullanılan havalandırma sistemleri, kullanım amacı ve türü bakımından farklılık gösterir. Örneğin konutlarda veya ofislerde bulunan havalandırma sistemleri ile taze hava, nem, sıcaklık, soğukluk gibi özellikler ayarlanarak insan konforu ön planda tutulur. Eğitim kurumlarında ise asıl amaç öğrencilerin verimli ders çalışabilme ortamını sağlamaktır. Fabrikalarda kirli ve tozlu bir hava söz konusu olduğundan işçi sağlığını korumak için havalandırma sistemleri ön planda tutulur.
Havalandırma sistemi seçimlerinde öncelikle dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, mekâna uygun ekipmanların doğru seçilmesidir. Aksi taktirde gürültü kirliliği veya istenilen hava kalitesinin yakalanamaması gibi sorunlar karşımıza çıkabilir.
Endüstriyel tesislerde genelde salyangoz fan, aksiyal fan gibi yüksek kapasiteli fanlar kullanılmaktadır. Konutlarda ise endüstriyel tesislerin aksine ses seviyesi düşük, akustik izolasyonlu kanal tipi sessiz fanlar (vortice lineo quiet) , veya sessiz ıslak hacim fanları (vortice evo flexo) kullanılmaktadır. Otoparklarda ise duman egzoz fanları kullanılmaktadır. Restoranlarda sıcak ve yağlı havaya karşı dayanımlı motoru hava akımının dışında fanlar kullanılmaktadır. Son zamanlarda birçok endüstriyel alanda zorunlu hale gelen patlama tehlikesi olan gaz ve tozlara karşı ise ex-proof (atex) fanlar kullanılmaktadır.
Kısacası havalandırma sistemleri kapalı ortamlardaki olabilecek zararlı maddeleri, kirli havayı ve uçucu maddeleri arındırarak temiz hava ile beslenmesi için kullanılan sistemler olarak tanımlanır. Bu sistemlerin kurulacak olan mekanlardaki kullanım amacı ve şekli önemlidir. Çünkü her kullanım amacına uygun farklı havalandırma sistemleri bulunur.
Buradaki standartlara uygun havanın sağlanabilmesi için;
Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.